Vpiši besede in poišči vsebino eg:
fuse,arrestor,00110115 technical...
Zadnja iskanja
Tehnična podpora
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

RCCB EFI eV - zanesljiva zaščita polnilnih postaj za električna vozila

 

Zaščitno stikalo na diferenčni tok EFI eV je posebej zasnovano za zaščito polnilnih postaj za električna vozila. Njegova glavna prednost je združljivost z obstoječimi elementi zaščite elektroinštalacij. To odpravlja potrebo po zamenjavi celotnega električnega razdelilnika pri namestitvi domače polnilne postaje.

 

Aleksander Cilenšek

Produktni vodja

 

 

 

Obstajajo različne vrste zaščitnih stikal na diferenčni (preostali) tok, ki se razvrščajo tudi glede na obliko signala, ki ga lahko zaznajo. Ko govorimo o standardnih stanovanjskih inštalacijah, je običajno nameščeno diferenčno zaščitno stikalo (RCCB) tipa A (redkeje celo tip AC), ki lahko zazna čisti izmenični AC in tudi pulzirajoči enosmerni diferenčni tok. To je najosnovnejša in najpogostejša vrsta naprave RCCB, ki jo najdemo v današnjih inštalacijah.

Če pa je v inštalaciji prisotna še AC polnilnica za električni avtomobil, pa se lahko zgodi, da ob kakšni napaki v zemljo uhaja tudi čisti (gladek) enosmerni diferenčni tok, ki lahko izvira iz avtomobila (baterija kot vir DC napetosti). To lahko postane težava, saj potem standardni RCCB tipa A ne reagira več niti na čisti izmenični diferenčni tok, če je zraven prisotna še gladka enosmerna komponenta, večja od 6 mA. Zaradi te enosmerne komponente postane diferenčno stikalo zaslepljeno, ker gre transformator za zaznavanje diferenčnega toka v nasičenje. Tako se stikalo tudi ne bo odzvalo v primeru električnega udara, npr. stik človeka s fazno napetostjo. Zato so v skladu s standardom IEC 61851-1 (zahteve za električne polnilnice) navedene tudi posebne zahteve glede zaščite pred diferenčnim tokom:

Kadar je oprema za napajanje električnega vozila opremljena z vtičnico ali priključkom za vozila na napajanje z izmeničnim tokom (AC), uporaba v skladu s standardom IEC 62196 (vsi deli), je potrebno sprejeti ukrepe za zaščito pred enosmernim tokom. (Vir: IEC 61851-1)

Zato je priporočena uporaba RCCB tipa eV. To je najnovejša vrsta zaščite pred diferenčnim tokom na trgu in se vgrajuje kar direktno v AC električne polnilnice.

Ta tip stikala deluje kot standardno stikalo tipa A, s tem da ob zaznavi čistega DC diferenčnega toka velikosti 6mA nemudoma izklopi.

In zakaj ravno 6 mA? Teh 6 mA je zgornja vrednost čistega enosmernega preostalega toka, do katere mora tip A še vedno reagirati v času in vrednosti preostalega toka (tipa AC ali A), predpisanega v skladu s standardom EN 61008-1.

Primer pravilne zaščite električne inštalacije pred diferenčnim tokom doma, ob prisotnosti elelktrične polnilnice:

 

                                                                                                                                                 

 Vir: avtorska slika B. Drnovšek, 2019

V glavni razvodni omari RCCB tipa AC, oziroma A, v polnilnici pa tip eV

 

Če sta pa nameščeni dve ali več polnilnic, potem RCCB tipa AC ali A v glavni omari ni več dovolj, saj je lahko teoretično vsota enosmernih diferenčnih tokov na vseh polnilnicah večja od 6 mA in standardni RCCB tipa A ali AC bi bil zaslepljen. V tem primeru je pravilna izbira RCCB tipa B.

Medtem pa številni proizvajalci polnilnic namesto RCCB tipa eV uporabljajo "improvizirane rešitve«, kot je npr. kombinacija elektronskega vezja in standardnega elektromehanskega releja, ki je cenejša, zanesljivost pa vprašljiva. Kot dolgoletni proizvajalec zaščitnih diferenčnih stikal se popolnoma zavedamo, kako pomembna je zanesljivost zaščite vašega doma in vaših bližnjih. Pri tem ni bližnjic in prostora za napake. RCCB je najzanesljivejša zaščitna naprava pred diferenčnim tokom, torej električnim udarom, saj so posebej zasnovani, preizkušeni in certificirani v skladu z mednarodnimi standardi za naprave za zaščito pred diferenčnim tokom:

- IEC 61008-1, 61008-2-1, 61008-2-2 (Odklopniki na preostali (residualni) tok brez vgrajene nadtokovne zaščite za gospodinjsko in podobno rabo (RCCB's)).

- IEC 62955:2018 (Naprava za zaznavanje preostalega enosmernega toka (RDC-DD), ki se uporablja za polnjenje električnih vozil v načinu 3 - AC).

 

 

 

 Leaflet EFI eV    
icon-pdf-64

 

 

Vaša košarica je prazna.